Dynamika Prętów Cienkościennych o Zmiennych Przekrojach Otwartych - Wekezer, J. (Engineering Transactions, 1976)
Omawiany problem rozwiązano drogą zastosowania metody elementów skończonych oraz założeń upraszczających teorii profili cienkościennych do liniowej teorii powłok. Pręt podzielono płaszczyznami prostopadłymi do jego osi podłużnej tworząc segmenty, a następnie dokonano aproksymacji powierzchni środkowej każdego segmentu za pomocą elementów trójkątnych. Dla tak opisanego segmentu skonstruowano macierz sztywności i macierz mas. Rozwiązano układ równań ruchu otrzymując częstości i postacie drgań własnych pręta. Metodę zaprogramowano na EMC ODRA 1204 w języku Algol-60 zilustrowano przykładem liczbowym.