Statyka Prętów Cienkościennych o Zmiennych Przekrojach Otwartych - Wekezer, J. (Engineering Transactions, 1976)
Przedstawione w pracy rozwiązanie zagadnienia skręcania pręta cienkościennego o zmiennym przekroju otwartym oparte jest na liniowej teorii powłok z zastosowaniem założeń upraszczających teorii profili cienkościennych. W rozwiązaniu wykorzystano metodę elementów skończonych dzieląc powierzchnie środkową pręta na segmenty płaszczyznami prostopadłymi do osi podłużnej pręta, segmenty natomiast podzielono na klasyczne elementy trójkątne. Zastosowano dwustopniową syntezę macierzy sztywności wszystkich elementów segmentu. Założono, że każdy segment ma piętnaście stopni swobody, które odpowiadają funkcjom kształtu w postaci wielomianów o piętnastu parametrach. Przedstawioną metodę zaprogramowano na EMC ODRA 1204 w języku Algol-60. W pracy przedstawiono wyniki obliczeń dla pręta o zmiennym przekroju ceowym.