Ruchome Źródła Ciepła w Półnieskończonej Tarczy - Szymański, S. (Engineering Transactions, 1975)
Głównym celem pracy jest znalezienie pola temperatury w półnieskończonej tarczy z typowymi warunkami granicznymi w przypadku poruszającego się ze stałą prędkością v prostopadle do prostoliniowego brzegu tarczy skupionego, a następnie liniowego źródła o stałym wydatku ciepła oraz przeanalizowanie możliwości superpozycji czasowej, przy czym konstrukcja rozwiązania powinna uwzględniać przypadek v = 0. W rozdziale pierwszym «Skupione źródło punktowe» sformułowano zagadnienie, uzasadniono wybór metody postępowania, podano konstrukcję oraz przeprowadzono badania typu jakościowego, własności tego rozwiązania. Dla celów rachunkowych podano inną, dogodniejszą, wersję rozwiązania, ilustrując wyniki przykładem liczbowym, przydatnym w praktyce inżynierskiej. W rozdziale drugim «Liniowe źródło ciepła» sformułowano model fizyczny oraz podano model matematyczny liniowego źródła ciepła. Na przykładzie tym zbadano możliwość superpozycji czasowej rozwiązania w przypadku skupionego źródła ciepła. Uzyskane wyniki zilustrowano przykładem liczbowym.