Ocena Dokładności Rozwiązań Problemów Brzegowych Sprężystych Ciał Dyskretyzowanych - Kufel, W.; Pietras, F. (Engineering Transactions, 1974)
Praca stanowi próbę przedstawienia koncepcji metody elementów skończonych (MES) jako szczególnego przypadku dyskretyzacji ciał sprężystych bazującej na teorii ośrodka ciągłego z więzami opracowanej przez Cz. Woźniaka. Pomyślna realizacja takiego zamierzenia pozwoliłaby nie tylko na przedstawienie MES jako teorii konsystentnej (dla ośrodka z więzami), ale także dałaby możliwość dokładnego oszacowania otrzymanych za jej pomocą przybliżonych wyników i to bez znajomości rozwiązań ścisłych dla ośrodka ciągłego.