Metoda Sztywnych Elementów Skończonych w Obliczeniach Konstrukcji Okrętowych - Kruszewski, J.; Gawroński, W.; Wittbrodt, E. (Engineering Transactions, 1974)
Metoda sztywnych elementów skończonych należy do typowych metod mechaniki komputerowej. Polega ona na podziale układu rzeczywistego na sztywne elementy połączone ze sobą liniowymi elementami sprężysto-tłumiącymi. W pracy dano podstawy teoretyczne metody oraz oceniono jej dokładność i pokazano przykłady zastosowania (drgania kadłuba statku, wałów napędowych i innych urządzeń okrętowych). Za jej pomocą oblicza się ruch swobodny i wymuszony konstrukcji. Wymuszenia mogą być zarówno siłowe i kinematyczne, okresowe, nieokresowe i stochastyczne.