Zastosowanie Metody Sztywnych Elementów Skończonych do Obliczeń Drgań Wałów Okrętowych z Uwzględnieniem Efektów Giroskopowych - Tarnowski, J. (Engineering Transactions, 1974)
W pracy zaproponowano metodę obliczania drgań giętnych okrętowych wałów napędowych z uwzględnieniem efektów giroskopowych. Model obliczeniowy został oparty na metodzie sztywnych elementów skończonych. Opracowano program obliczeniowy na EMC pozwalający na wygodne korzystanie z metody.