Identyfikacja Parametryczna Pętli Histerezy w Stanowiskowych Badaniach Symulacyjnych - Gierulski, W. (Engineering Transactions, 1990)
W pracy przedstawiono metody identyfikacji przydatne w stanowiskowych badaniach symulacyjnych, a także zaprezentowano metodę identyfikacji parametrycznej uwzględniającą nieliniowości typu histerezy. W metodzie tej wszystkie działania przeprowadzone są na sygnałach w dziedzinie czasu. Pokazano funkcje zależne od parametrów, umożliwiające identyfikację tego typu oraz przedstawiono przykład identyfikacji, w którym eksperyment rzeczywisty zastąpiono eksperymentem komputerowym.