Analiza Odbicia i Załamania Płaskiej Fali Akustycznej w Płynie na Granicy Dwóch Ośrodków Porowatych - Cieszko, M. (Engineering Transactions, 1989)
W pracy przeanalizowano wpływ struktury porów nieodkształcalnego ośrodka porowatego na zjawiska odbicia i załamania sprężystych fal akustycznych w płynie wypełniającym pory, na granicy dwóch ośrodków porowatych. Rozważania oparto na tzw. dwuparametrowej teorii mechaniki nasyconych ośrodków porowatych, w której struktura porów charakteryzowana jest dwoma parametrami: porowatością objętościową i parametrem strukturalnej przepuszczalności. Otrzymano liniowe równania ruchu barotropowego płynu w porach nieodkształcalnego ośrodka oraz sformułowano warunki brzegowe. Stwierdzono, że zarówno równanie ruchu jak i warunki brzegowe zależą w sposób istotny od obu parametrów struktury. Wykazano, że struktura porów charakteryzowana dwoma parametrami odgrywa podstawową rolę w zjawiskach odbicia i załamania fal akustycznych. Pokazano również, że w ramach jednoparametrowej teorii objętościowej opis tych zjawisk jest nieadekwatny.