Metoda Elementów Skończonych w Analizie Przyśpieszonego Pełzania Konstrukcji. Cz. 1. Teoria. - Gadomski, L.; Wojewódzki, W. (Engineering Transactions, 1989)
Sformułowano równania metody elementów skończonych do opisu pełzania przyspieszonego. Konstrukcje znajdujące się w podwyższonej temperaturze poddane są działaniu stałego w czasie obciążenia. Przyjęto addytywność odkształceń sprężystych i pełzania. Odkształcenia sprężyste wyraża prawo Hooke’a. Prędkość odkształceń pełzania i zmiany parametru uszkodzenia są dane przez równania LECKIEGO i HAYHURSTA, [3]. Podstawowy układ równań, po zastosowaniu procedury metody elementów skończonych, został zredukowany do różniczkowo-całkowych równań, w których niewiadomymi są naprężenia i parametr uszkodzenia. Numeryczne całkowanie tych równań względem zmiennych przestrzennych prowadzi do nieliniowych równań różniczkowych zwyczajnych rzędu pierwszego. Ten układ z kolei, jest całkowany względem czasu metodą Eulera. Otrzymano analityczne wyrażenie na długość kroku czasowego zapewniającego numeryczną stabilność rozwiązania. Zaproponowano specjalny sposób numerycznego opisu uszkodzonych elementów w procesie pełzania konstrukcji, które nie są w stanie przenosić dalej obciążenia. Czyni to algorytm obliczeń prostszym w stosunku do istniejących podejść.