Osobliwy Element Powierzchniowy w Analizie Płyt i Stempli na Półprzestrzeni Sprężystej - Cykor, G.; Świtka, R. (Engineering Transactions, 1988)
Praca dotyczy problemu płyt i stempli wciskanych w półprzestrzeń sprężystą. Obliczenia komputerowe są realizowane przy zastosowaniu metody elementów skończonych do płyty i metody elementów brzegowych do półprzestrzeni sprężystej. Wykazano, że aproksymacja liniowa w elementach brzegowych przylegających do krawędzi płyty lub stempla prowadzi do znacznego zniekształcenia wyników. Prawidłowe wyniki numeryczne, pokrywające się prawie dokładnie z analitycznymi, można otrzymać stosując elementy brzegowe z osobliwością na obwodzie płyty lub stempla. Koncepcja elementu osobliwego jest w pracy przedmiotem licznych analiz. Tezę autorów potwierdzają przykłady obliczeń.