Modelowanie Procesów Rozciągania Elementów Płaskich z Rożnymi Karbami - Piwnik, J. (Engineering Transactions, 1987)
Wykorzystano plastelinę do modelowania procesów rozciągania elementów płaskich osłabionych wycięciem kątowym, otworem pustym, inkluzją sztywną i odkształcalną. Śledząc odkształcenia uprzednio kwadratowej siatki naniesionej na powierzchnie czołowe próbek, obserwowano trajektorie ruchu cząstek materiału. Wyznaczono rozkłady prędkości przemieszczeń w rejonie karbu dla kilku faz rozciągania próbek.