Parametryczna Optymalizacja Pręta Lepkosprężystego ze Względu na Stateczność Dynamiczną - Foryś, A.; Gajewski, A. (Engineering Transactions, 1987)
W pracy rozważono parametryczną optymalizację kształtu pręta wspornikowego ściskanego siłą śledzącą, okresowo zmienną w czasie, wykonanego z materiału lepkosprężystego (typu Kelvina-Voigta). Dokładniej przeanalizowano dwa typy kształtów pręta. Rozważania ograniczono do pierwszego obszaru niestateczności, a jako funkcję celu przyjęto amplitudę oscylującej składowej siły śledzącej. Do przybliżonego rozwiązania zagadnienia zastosowano metodę Galerkina. Podobny problem rozwiązano również dla modelu Zieglera. Wyniki zilustrowano wykresami.