Dynamika Powłoki Walcowej Obciążonej Losową Serią Sił Ruchomych - Śniady, P.; Witt, M. (Engineering Transactions, 1987)
Rozpatruje się drgania powłoki cylindrycznej wywołane losową serią sil ruchomych. Przyjęto, że amplitudy sił i ich poprzeczne położenie ma charakter losowy, a chwile pojawienia się na powłoce tworzą stochastyczny proces punktowy. Wyprowadzono wzory na wartość oczekiwaną i wariancję przemieszczenia powłoki, a dla procesu Poissona podano również funkcję gęstości prawdopodobieństwa i funkcję charakterystyczną oraz przedstawiono ocenę niezawodności powłoki.