Analiza Ruchu Pala Zagłębianego w Grunt przez Urządzenie Wibracyjno-Uderzeniowe o Złożonym Wymuszeniu - Mituta, A.; Raniszewski, J. (Engineering Transactions, 1987)
Przedstawiono analizę parametrów ruchu pala zagłębianego w grunt przez urządzenie wibracyjno-uderzeniowe, wymuszające ruch drgający na kierunku zagłębienia oraz ruch obrotowo-zmienny w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku zagłębiania. Przyjęto, że grunt oddziaływuje na ostrze pala jako ośrodek, sprężysto-lepko plastyczny oraz na pobocznicę pala działa siła tarcia suchego i wiskotycznego.