Zróżnicowanie Drgania Przesiewaczy z Dwumasowymi Wibratorami Bezwładnościowymi - Banaszewski, T. (Engineering Transactions, 1986)
Zróżnicowane drgania prostoliniowe wzdłuż pokładu sitowego spowodowane przesunięciem kierunku działania siły wymuszającej względem środka ciężkości dają się opisać prostymi wzorami uzyskanymi z analizy dynamiki układu przy pewnych dopuszczalnych założeniach upraszczających, Wyprowadzono wzory na obliczanie w dowolnym punkcie rzeszota, kąta nachylenia kierunku drgań, wartości amplitud drgań, maksymalnych przyspieszeń oraz prędkości w chwili wyrzutu, a więc parametrów decydujących o ruchu i prędkości ziarna na sicie.