Dynamiczna Stabilność Konstrukcji Mostowych Poddanych Działaniu Inercyjnych Obciążeń Ruchomych - Klasztorny, M. (Engineering Transactions, 1986)
W pracy sformułowano podstawy teorii dynamicznej stabilności swobodnych drgań tłumionych układów dyskretnych z efemerycznym podzbiorem współrzędnych uogólnionych, jako modeli konstrukcji mostowych poddanych działaniu ciągu pojazdów poruszających się w układzie cyklicznym. Do rozwiązania problemu stabilności zastosowano zmodyfikowaną metodę macierzy monodromii we współczesnym ujęciu macierzowym. Szczegółowo przeanalizowano dynamiczną stabilność klasycznej belki mostowej, poddanej działaniu jednorodnego strumienia mas ruchomych o różnym stopniu uresorowania.