O Zastosowaniu Podwójnych Szeregów Trygonometrycznych do Obliczeń w Teorii Płyty - Mossakowski, J. (Engineering Transactions, 1985)
Przeprowadzono analizę zastosowania podwójnych szeregów trygonometrycznych do efektywnych obliczeń w teorii płyt. Na przykładzie pewnych warunków brzegowych wyznaczono dla m, n-tego wzoru szeregu błąd względny wielkości fizycznych i geometrycznych teorii technicznej płyt i teorii Reissnera w stosunku do rozwiązania ścisłego teorii sprężystości. Wykazano, że błąd ten nie zależy od warunków brzegowych i rodzaju obciążenia. Zaproponowano kryterium, które ogranicza od góry liczbę wyrazów szeregów trygonometrycznych w zależności od rodzaju przyjętej teorii przybliżonej.