Rozstrajanie Optymalne Konstrukcji Drgających jako Zagadnienie Wieloekstremalne - Olszowski, B. (Engineering Transactions, 1985)
W pracy omówiono sformułowanie problemu, podstawy algorytmu jego rozwiązania numerycznego oraz wyniki obliczeń testowych dla belki dwuprzęsłowej wykonującej drgania giętne pod wpływem wymuszenia harmonicznego.