Model Matematyczny Mechanicznych Hipotez Pełzania - Mieleszko, E. (Engineering Transactions, 1984)
Dla jednoosiowego stanu naprężenia zaproponowano uogólnienie hipotez pełzania w postaci [wzór] gdzie stosując s = t albo r - w zależności od wpływu historii obciążenia na proces pełzania. Stosując operator potęgowy […] w proponowanej hipotezie można opisać pełzanie różnych materiałów. Równania pełzania klasycznych hipotez są szczególnymi przykładania uogólnionego równania lub jego przybliżeniami.