Równania Pełzania dla Niestacjonarnych Obciążeń na Przykładzie Pełzania Preszpanu Transformatorowego - Czech, M.; Mieleszko, E. (Engineering Transactions, 1984)
Na przykładzie pełzania preszpanu w jednoosiowym stanie naprężenia zbudowano ogólne równanie konstytutywne, opisujące pełzanie przy stacjonarnych i niestacjonarnych obciążeniach. Zastosowano oryginalną metodę budowy równań pełzania, opartą na uogólnieniu hipotez pełzania, podaną przez E. MIELESZKĘ [4]. Tak zbudowane równanie konstytutywne dla pełzania preszpanu w oleju transformatorowym o charakterystyce nieliniowo lepkosprężystej zostało zweryfikowane dla prób przy niestacjonarnych obciążeniach. Wynik weryfikacji potwierdził poprawność metod.