Analiza Nośności Granicznej Płaskich Elementów o Dowolnej Grubości Osłabionych Okrągłymi Karbami o Różnej Ostrości - Miastkowski, J. (Engineering Transactions, 1984)
Na podstawie doświadczalnych badań nośności granicznej prętów osłabionych nacięciami okrągłymi przeprowadzono w pracy analizę wpływu ostrości karbu i rodzaju materiału na graniczną wartość grubości, przy której w elemencie pojawia się płaski stan odkształcenia. Stwierdzono, że dla karbu okrągłego ta graniczna wartość grubości może być od 2 do 7,5 raza większa od szerokości pręta w miejscu osłabienia.