Nośność Graniczna Perforowanych Płyt Zginanych - Szlagowski, J. (Engineering Transactions, 1983)
W pracy przedstawiono metodę określania nośności granicznej płyt perforowanych będących w stanie czystego zginania. Wykorzystano metodę statycznie dopuszczalnych nieciągłych pól momentów [4] oraz kinematyczne dopuszczalne mechanizmy niszczenia. Wyniki rozważań teoretycznych zweryfikowano doświadczalnie, zginając na specjalnym przyrządzie serie próbek wykonanych ściśle wg rozważań teoretycznych. Uzyskano dobrą zgodność wyników badań i ocen teoretycznych.