Osiowosymetryczny Quasi-Stacjonarny Ruch Torusa w Obecności Ścianki w Przybliżeniu Stokesa - Kucaba-Piętal, A. (Engineering Transactions, 1983)
Praca dotyczy wyznaczenia ruchu Opadającego torusa, który porusza się w kierunku prostopadłym do ścianki, ze stałą prędkością U, przy małej liczbie Reynoldsa. Przepływ jest quasi-statjcnarny, osiowosymetryczny oraz mają zastosowanie równania Stokesa. Obliczono współczynnik bezwymiarowej iły i porównano z wynikami otrzymanymi przez Ganatosa, Weinbauma i Pfeffer (1980) [1] dla kuli.