Analiza Fal Silnej Nieciągłości w Ośrodku Konsolidującym - Kuc, R.; Nowacki, W. K. (Engineering Transactions, 1983)
Przeprowadzono analizę fal silnej nieciągłości rozprzestrzeniających się w ośrodku porowatym wypełnionym cieczą. Rozważania oparto na równaniach ruchu tego ośrodka zaproponowanych przez W. Derskiego. Określono możliwe prędkości propagacji fal.