Ugięcia-Rusztu Sprężysto-Plastycznego przy Obciążeniach Zmiennych - Sawicki, T. (Engineering Transactions, 1982)
Zastosowano metodę oceny ugięć konstrukcji poddanej obciążeniom zmiennym dla przypadku rusztu płaskiego. Zastosowana metoda określa górną granicę ugięć, jakie mogą wystąpić w konstrukcji wykonanej z materiału sprężysto-idealnie plastycznego.