Efekty Brzegowe w Rurach o Przekroju Prostokątnym - Mossakowski, J. (Engineering Transactions, 1982)
Rury o przekroju prostokątnym, używane jako elementy konstrukcyjne (pręty kratownic, słupy) pracują zwykle w prostym jednorodnym stanie naprężeń. Stan ten zostaje zaburzony w miejscach połączeń i podparcia. W przedstawionej pracy proponuje się metodę wyznaczania tych dodatkowych efektów występujących na brzegach rur. Podaje się sposób wyznaczania funkcji własnych dla rur o przekroju prostokątnym. Każda z tych funkcji określa w rurze samozrównoważony stan naprężeń zgięciowych i tarczowych. Rozwiązanie przyjmuje się w postaci szeregu nieortogonalnych funkcji własnych. Nieznane współczynniki szeregu wyznacza się stosując zasadę dopełniających prac przygotowanych. Jako przykład podano rozwiązanie dla rur o przekroju kwadratowym. Proponowana metoda daje się uogólnić na dowolne poligonalne przekroje zamknięte, a także na przekroje otwarte.