Określanie Trwałości Zmęczeniowej Elementów Maszyn w Warunkach Obciążeń Eksploatacyjnych - Glinka, G.; Stephens, R.I. (Engineering Transactions, 1981)
Przedstawiono metodę określania trwałości zmęczeniowej opartej na zasadzie zmęczenia niskocyklicznego i mechaniki zniszczenia. Przeanalizowano dwa umownie przyjęte kryteria inicjacji szczelin zmęczeniowych, Wykorzystując wyniki badań eksperymentalnych i teoretycznych. Badania wykonano na próbkach ze stali SAB 0030. Zastosowano tzw. próbki zwarte z otworami o dwóch różnych średnicach. W badaniach stosowano cztery historie obciążeń utworzone na podstawie historii zaproponowanej przez Society of Automative Engineers i nazywanej historią obciążenia napędu (transmission history). Wyniki badań wykazały, że przyjęcie za kryterium inicjacji powstanie szczeliny o długości Δa=0,25 mm jest praktycznie uzasadnione. Wykazano przy tym, że dokładne określenie długości szczeliny zmęczeniowej do inicjacji nie jest problemem pierwszorzędnej wagi przy określaniu całkowitej trwałości zmęczeniowej. Także opóźnianie się wzrostu szczelin zmęczeniowych nie było tak istotne jak w przypadku innych historii obciążeń dyskutowanych w literaturze. Wykazano także, że właściwe opisanie wzrostu krótkich szczelin zmęczeniowych w okolicach wierzchołka karbu może poprawić dokładność przewidywań teoretycznych. Przy aktualnym stanie wiedzy przewidywane trwałości zmęczeniowe w większości nie różniły się od wyników eksperymentalnych więcej aniżeli dwa razy.