Jednowymiarowe Zagadnienie Identyfikacji Rozkładu Temperatury w Płycie Nieskończonej - Grysa, K. (Engineering Transactions, 1981)
W odróżnieniu do badań opisanych w literaturze, które dotyczą zagadnień odwrotnych przewodnictwa cieplnego, niniejsza praca przedstawia przybliżone analityczne rozwiązania odwrotnego zagadnienia pola temperatury w teorii naprężeń cieplnych, mianowicie problem identyfikacji rozkładu temperatury. Rozważania teoretyczne są prowadzone na następującej drodze: 1) na podstawie rozwiązania, zagadnienia prostego (brzegowo-początkowego) wyznacza się formalne rozwiązanie zagadnienia odwrotnego, 2) ustala się warunki dla funkcji dopuszczalnych do opisu wewnętrznych «odpowiedzi» temperaturowej i przemieszczeniowej, 3) konstruuje się funkcje opisujące wewnętrzne odpowiedzi oraz 4) wyznacza się i dyskutuje przybliżone rozwiązanie zagadnienia. Do wyznaczenia rozwiązania przybliżonego (jak również ścisłego) wykorzystuje się technikę transformacji Laplace'a. Postać rozwiązania jest bardzo wygodna do obliczeń numerycznych. Przedstawione są przykłady numeryczne ilustrujące dokładność otrzymanych wyników.