Kształtowanie Węzłów Konstrukcji Stalowych Metodą Tensorowego Nakładania Dwóch Pól Naprężeń - Szlagowski, J. (Engineering Transactions, 1981)
W pracy przedstawiono metodę kształtowania płaskich i przestrzennych węzłów konstrukcji stalowych uzyskanych na drodze tensorowego nakładania dwóch granicznych pól naprężeń. Wykorzystano tutaj metodę statycznie dopuszczalnych nieciągłych pól naprężeń. Omówiono zasady takiego dodawania, a następnie pokazano cały szereg przykładów płaskich i przestrzennych węzłów konstrukcji stalowych. Wyjściowymi polami naprężeń były elementarne układy linii nieciągłości omówione w pracy [2]. Przedstawiona metoda może służyć dla wstępnego kształtowania niektórych typów węzłów konstrukcji stalowych.