Metoda Trygonometrycznych Szeregów Konturowych w Zastosowaniu do Utwierdzonych Płyt o Dowolnym Konturze - Zieliński, A.; Życzkowski, M. (Engineering Transactions, 1981)
W pracy przedstawiono pewną ogólną metodę rozwiązywania zagadnień płyt i powłok o dowolnym konturze. Polega ona na. rozszerzeniu danego elementu powierzchniowego do kształtu prostego elementu pomocniczego, poddanego jednakże na danym konturze odpowiednim obciążeniom kompensacyjnym realizującym na nim rzeczywiste warunki brzegowe. Jako przykład ogólnego schematu rozwiązania rozpatrzono płytę o brzegach utwierdzonych. Została ona zastąpiona pomocniczą płytą prostokątną o brzegach swobodnie podpartych, którą poddano działaniu zarówno obciążeń zewnętrznych płyty rzeczywistej, jak i nieznanych obciążeń kompensacyjnych o charakterze dystrybucyjnym, rozwiniętych w podwójne sinusowe szeregi Fouriera. Z warunków brzegowych rzeczywistego elementu otrzymano równania całkowe, które po rozwinięciu funkcji obciążeń kompensacyjnych w pojedynczy szereg Fouriera wzdłuż konturu przeszły w równania algebraiczne na niewiadome współczynniki rozwinięć tych funkcji. Rozwiązano szereg przykładów numerycznych będących zastosowaniem omówionej metody do badania małych ugięć sprężystych i stateczności płyt.