O Równaniach Teorii Liniowej Powłok z Uwzględnieniem Poprzecznych Odkształceń Postaciowych - Mazurkiewicz, Z.; Nagórski, R. (Engineering Transactions, 1981)
W pracy podano wywód podstawowych związków i równań teorii liniowej powłok z uwzględnieniem poprzecznych odkształceń postaciowych, odkształceń wstępnych (lub termicznych) oraz naprężeń normalnych do środkowej powierzchni powłoki o znanym rozkładzie na jej grubości. Na podstawie związków i równań, wyprowadzonych we współrzędnych krzywoliniowych ortogonalnych, otrzymano równania typu E. Meissnera dla powłok obrotowych, obciążonych obrotowo symetrycznie oraz opisano krótko rozwiązanie tych równań w przypadku powłoki sferycznej, obciążonej równomiernie na górnej powierzchni. Wszystkie rozważania dotyczą powłok, wykonanych z materiału sprężystego o strukturze ortotropowej.