Badania doświadczalne utraty stateczności płytowej warstwy zewnętrznej w regularnej strukturze prętowej - BIEGUS, Antoni; KOWAL, Zbigniew (Engineering Transactions, 1980)
W pracy przeprowadzono badania teoretyczne i doświadczalne utraty stateczności płyt podartych punktowo, stanowiących górną, ściskaną warstwę struktury prętowej. Badania doświadczalne przeprowadzono na 20 modelach płyt o 6 × 6 = 36 oczkach. Zbadano serie płyt o smukłości nominalnej λ = 100, 150, 187, 300. Na podstawie pomiarów wyznaczono średnie współczynniki k obciążenia krytycznego płyty do wzoru Pkr=kNe oraz podano wzór do wyznaczania obciążenia krytycznego mierzonego poprzecznym obciążeniem struktury. Wyniki badań doświadczalnych porównano z oszacowaniami innych autorów i oszacowaniami własnymi.