Zastosowanie Metody Zmodyfikowanego Pręta Hopkinsona do Udarowego Badania Skał - Klepaczko, J. (Engineering Transactions, 1980)
Dotychczas technikę zmodyfikowanego pręta Hopkinsona stosowano w większości przypadków do badania własności plastycznych metali deformowanych z dużymi prędkościami. Praca stanowi opis techniki doświadczalnej opartej na zasadzie wspomnianego urządzenia w zastosowaniu do badania własności mechanicznych skał obciążanych udarowo. Omówiono podstawowe zależności mechaniki falowej w prętach - zależności i te pozwalają na znajdowanie energii fragmentacji próbki na podstawie zarejestrowanych kształtów fal. Przedyskutowano poszczególne stopnie przybliżenia tych zależności. W dalszej części omówiono konstrukcje urządzenia zaprojektowanego i wykonanego w Instytucie Podstawowych Problemów Techniki PAN. W ostatniej części pracy zamieszczono przegląd wyników doświadczalnych uzyskanych przez różnych autorów w przypadku badania materiałów skalnych przy życiu tego rodzaju urządzenia.