Numeryczne Obliczanie Sił Statycznych i Dynamicznych na Powierzchni Zębów Walcowej Przekładni Zębatej - Ryś, J.; Stachoń, S. (Engineering Transactions, 1980)
W pracy analizowany jest model walcowej przekładni zębatej o zdeterminowanych odchyłkach wykonania zębów. Wprowadzono funkcje opisująca względne przemieszczenie zębów i zastosowano ja do obliczeń statycznego i dynamicznego obciążenia na powierzchni zębów. Wyznaczenie przemieszczenia i prędkości przemieszczenia oparto na rozwiązaniu nieliniowych równań ruchu otrzymano rozwiązanie okresowe w warunkach ruchu ustalonego. Obliczenia numeryczne wykonano przy założeniu, ze zęby maja modyfikacje zarysu Maaga, a odchyłki podziałki są małe w stosunku do statycznego przemieszczenia względnego zębów. W obliczeniach uwzględniono modyfikacje zarysu oraz rozwarcie styku zębów i poszukiwano rozkładu obciążenia wzdłuż odcinka przyporu. Rozkłady obciążenia zostały zilustrowane graficznie.