Dynamika Przestrzennych Układów Usztywniających w Budynkach Wysokich - Rapp, P. (Engineering Transactions, 1980)
W pracy wyprowadzono równania opisujące sprzężone drgania pionowe i poziome przestrzennych układów usztywniających w budynkach wysokich o konstrukcji ścianowej. Przyjęto model ciągły układu usztywniającego. Rozważane w pracy układy składają się ze ścianowych elementów usztywniających dowolnie rozmieszczonych w rzucie budynku i połączonych ze sobą za pomocą nadproży oraz tarcz stropowych. Zakłada się, że elementy usztywniające wykonane są z materiału lepko-sprężystego. W pracy podano przykład liczbowy.