Drgania Tarcz Wywołane Siłą Ruchomą - Borowicz, T. (Engineering Transactions, 1980)
Przedstawiono algorytm wynikający z analizy nieustalonych drgań izotropowych tarcz prostokątnych, poddanych działaniu siły ruchomej. Algorytm oparto na metodzie elementów skończonych. W analizie zastosowano element prostokątny o ośmiu współrzędnych uogólnionych. Opierając się na algorytmie zrealizowano program obliczeń na komputer w języku ALGOL 1900 o nazwie TARCZA. Przy życiu programu wykonano liczne realizacje obliczeniowe na maszynie Odra 1305. Wyniki obliczeń przedstawiono na wykresach.