Stateczność Globalna Przestrzennych Kątownikowych Dźwigarów Kratowych - Misiak, J.; Trześniewski, D. (Engineering Transactions, 1979)
Przedstawiono rozwiązanie zagadnienia stateczności globalnej przestrzennych trójpasowych dźwigarów kratowych poddanych działaniu obciążeń zachowawczych. Dźwigary te dzięki swym zaletom (możliwość przenoszenia złożonych obciążeń) znajdują szerokie zastosowanie w wielu konstrukcjach inżynierskich, szczególnie z zakresu budowy maszyn (dźwignice) oraz budownictwa. Dla prawidłowego ich zaprojektowania, oprócz wyznaczania sił wewnętrznych, niezbędne jest określenie globalnych własności wyboczeniowych. Ze względu na zachowawczy charakter obciążenia zastosowano statyczne (eulerowskie) kryterium utraty stateczności. Uzyskano układ jednorodny dziewięciu równań różnicowych liniowych o stałych współczynnikach stanowiących przemieszczeniowe równania stateczności dźwigara. Stosując metodę numeryczną obliczono krytyczne wartości obciążeń zewnętrznych. Praca ilustrowana jest liczbowymi przykładami.