Komunikaty: Analityczne, Przybliżone Rozwiązywanie Zagadnień Przewodzenia Ciepła - Taler, J. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy przedstawiono metodę przybliżonego rozwiązywania równań przewodzenia ciepła, stanowiącą modyfikację metody uśredniania funkcjonalnych poprawek. Zaproponowana metoda pozwala na konstrukcję funkcji przybliżającej rozkład temperatury, eliminując dowolność jej wyboru.