Zagadnienie Stateczności Dynamicznej Powłoki Stożkowej. Wprowadzenie Podstawowych Równań - Twardosz, F. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy zajęto się wyprowadzeniem równań stateczności dynamicznej powłoki w kształcie stożka ściętego przy założeniu, ze materiał powłoki wykazuje własności tłumiące. Określono granice podstawowych obszarów stateczności i rozważono drgania tłumione o niskiej częstości wywołane okresowo zmiennymi silami osiowymi oraz równomiernym zewnętrznym obciążeniem hydrostatycznym. Rozważania oparte są na liniowych związkach geometrycznych i hipotezie Love'a-Kirchhofa. Powłoka jest cienka i swobodnie podparta na krawędziach.