Optymalizacja Belek Sprężonych i Rozprężonych - Marks, W. (Engineering Transactions, 1979)
W pracy przedstawiono zagadnienie optymalizacji belek dwuteowych lub skrzynkowych sprężonych i jednocześnie rozprężonych. Jako kryterium optymalizacji przyjęto objętość zastępczą betonu belki oraz kabli sprężających i rozprężających. W rozwiązaniu wykorzystano pojęcia i metody programowania matematycznego oraz doświadczenia w kształtowaniu konstrukcji sprężonych. Zadanie sformułowano jako zagadnienie programowania nieliniowego. Rozwiazanie uzyskano na podstawie warunków Kuhna-Tuckera. Korzystając z uzyskanych wyników opracowano program na komputer w języku FORTRAN, rozwalający na kolejne znajdowanie punktów przestrzeni zmiennych decyzyjnych, które spełniają warunki konieczne minimum funkcji celu i badanie, czy spełnione są w nich warunki dostateczne.