Rozwiązanie Falowych Zagadnień Brzegowych w Prętach Plastycznych z Uwzględnieniem Prędkości Odkształcenia i Temperatury - Bejda, J. (Engineering Transactions, 1978)
Rozpatrzono szczegółowo zagadnienie rozprzestrzeniania się fal naprężenia w skończonych prętach plastycznych z uwzględnieniem wpływu prędkości odkształcenia i temperatury. Wybrano zagadnienia interesujące pod względem poznawczym, przedstawiając jednocześnie różnorodne efektywne metody ich rozwiązania. Rozważono obciążenia typu mechanicznego, termicznego i radiacyjnego. Wiele uwagi poświecono najbardziej użytecznym w dynamicznej termo-lepkoplastycznosci metodom różnic skończonych i charakterystyk dla zagadnień jedno i dwuwymiarowych. W zależności od charakteru problemu brzegowego pokazano sprawdzone w praktyce schematy różnicowe jedno lub dwuwymiarowe, bardziej efektywne, ekonomiczne i stabilne. Wyniki obliczeń przedstawiono na licznych wykresach. Pokazano również cztery metody pozwalające uzyskać rozwiązanie w postaci analitycznej. Szczegółowo przedyskutowano rozwiązanie samopodobne, ustalonego profilu, że stałymi niecharakterystycznymi prędkościami oraz wykorzystujące funkcje Greena.