Fala Przyspieszczenia w Ośrodku Konsolidującym - Dzięcielak, R. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy rozpatrzono propagacje fali przyspieszenia W ośrodku porowatym o sprężystym szkielecie nasyconym cieczą. Dia ogólnego przypadku równań ruchu ośrodka dwufazowego napisano warunki propagacji tej fali. Podano nierówność będącą odpowiednikiem warunku silnej eliptyczności dla ogródka jednofazowego. Wyprowadzono równanie amplitudy fali przyspieszenia. Jako przykład rozpatrzono propagacje fali walcowej w ośrodku konsolidującym o modelu Biota. W ośrodku propagują się dwie fale podłużne i fala poprzeczna. Dysypacja energii wywołana względnym ruchem cieczy i szkieletu nie wpływa na prędkości propagacji fal, powoduje natomiast tłumienie amplitudy w miarę oddalania się od źródeł zaburzenia. Zmiana amplitudy związana jest również z geometrią fali.