Nowa Metoda Doboru Zastępczego Przekroju Wielopunktowego w Analizie Sprężysto-Plastycznego Zginania - Krużelecki, J.; Krzyś, W. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy podano metodę doboru zastępczego przekroju wielopunktowego w zastosowaniu do zagadnień zginania sprężysto-plastycznego. Na podstawie zaproponowanego przekroju zastępczego, związek M (k) opisany jest równaniami odcinkowo-liniowymi M (k2) tworzącymi wielobok opisany na zależności ścisłej. Określono błędy krzywizny dk i momentu dM oraz podano sposoby ich minimalizacji. Podano również przykład obrazujący dokładność zaproponowanej metody.