Drgania Skrętne Prętów Cienkościennych o Bisymetrycznych Przekrojach Otwartych - Szymczak, C. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy wyprowadzono macierz mas dla pręta cienkościennego o bisymetrycznym przekroju otwartym. Wykorzystując macierz geometryczna ustalona w poprzedniej pracy autora [4], bada się problem drgań skrętnych przy uwzględnieniu stałej siły osiowej. Podano przykład liczbowy, w którym za pomocą dynamicznego kryterium stateczności wyznaczono sile krytyczna swobodnie podpartego dwuteownika o zmiennej skokowo szerokości polek. Stwierdzono, że siła ta może być mniejsza od siły krytycznej dwuteownika o stałej, minimalnej szerokości półek.