Optymalizacja Korekcja Układu Dynamicznego - Gawroński, W. (Engineering Transactions, 1978)
Równania opisują proces dynamiczny sposób przybliżony. Jeżeli znany jest proces rzeczywisty, wówczas skorygować można współczynniki równań tak, aby proces opisany równaniem był bliższy rzeczywistego. W pracy omówiono tego typu korekcje w przypadku, gdy proces opisany jest równaniem macierzowym. Korekcja ta jest optymalna ze względu na wskaźnik jakości korekcji, który charakteryzuje odległość procesu opisywanego od mierzonego. Korekcja ta dotyczy ruchu swobodnego, ruchu wymuszonego harmonicznego i zagadnienia statycznego.