Statyczne Zagadnienie Szczeliny Dwuwymiarowej w Liniowym Ośrodku Cosseratów ze Swobodnymi Obrotami - Matysiak, S. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy rozważono w ramach liniowej teorii niesymetrycznej sprężystości dla ośrodka ze swobodnymi obrotami jednorodna, izotropowa i centrosymetryczna przestrzeń zawierająca szczelinę w obszarze Q={(x1, x2, x3) (…)}. Przyjęto, że szczelina jest rozwierana stałym ciśnieniem przyłożonym prostopadle i symetrycznie do górnej i dolnej jej powierzchni. Zagadnienie to sprowadzono do mieszanego zagadnienia brzegowego dla półpłaszczyzny D={(x1, x2) (…)}. Stosując metodę transformacji Fouriera, otrzymano układ dualnych równań całkowych (2.8) na dwie funkcje niewiadome, który następnie rozwiązano. Otrzymano dokładne rozwiązanie postawionego zagadnienia szczeliny wyrażające się elementarnymi funkcjami. Następnie zanalizowano różnice między otrzymanym rozwiązaniem dla ośrodka Cosseratów a odpowiadającym rozwiązaniem zagadnienia szczeliny w ośrodku Cosseratów ze związanymi obrotami oraz w ośrodku Hooke'a.