Refrakcja Prostej Fali Uderzeniowej w Gazie Izotermicznym - Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy rozwiązano problem refrakcji prostej stacjonarnej fali uderzeniowej na granicy kontaktu dwóch izotermicznych gazów. Rozpatrzono dwa przypadki fal odbitych: fale sprężania czyli fale uderzeniowa i fale rozprężania. Zbadano osobliwości fal odbitej i załamanej związane z właściwościami gazów izotermicznych. Podano rozwiązania dla fal silnych i słabych. Z przejść granicznych uzyskano przypadki odbicia fali uderzeniowej od sztywnej ściany i swobodnej powierzchni.