O pewnych Własnościach Refrakcji Płaskiej Fali Uderzeniowej w Cieczach i Ciałach Stałych - Włodarczyk, W. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy zbadano proces refrakcji płaskiej, stacjonarnej fali uderzeniowej w cieczach i ciałach stałych. Wyprowadzono zależności, które determinują rodzaje fal odbitych (uderzeniowe lub rozrzedzeniowe). Otrzymano również wzory, przy spełnieniu których fala uderzeniowa przechodzi przez granice ośrodków bez żadnych zaburzeń (nie istnieje fala odbita). Badania przeprowadzono podstawie równania Thaity oraz zlinearyzowanej postaci adiabaty uderzeniowej.