Rozwiązanie Zmodyfikowanego Zagadnienia Lagrange’a dla Układu z Dwoma Tłokami - Trębiński, T.; Włodarczyk, E. (Engineering Transactions, 1978)
W pracy rozwiązano zmodyfikowane zagadnienie Lagrange’a dla układu dwóch tłoków o jednakowych średnicach, z uwzględnieniem procesów formowania się propagacji fal uderzeniowych i rozrzedzenia. Przeanalizowano dość szczegółowo na drodze numerycznej wpływ poszczególnych parametrów układu na ruch tłoków. Przeprowadzona analiza pozwala wyciągnąć praktyczne wnioski odnośnie do uproszczonego dwustopniowego układu miotającego bez zastosowania podgrzanych gazów lekkich i zróżnicowania średnich rur prowadzących tłoki. Problem ten będzie tematem osobnej publikacji.