Numeryczna Metoda Wyznaczania Nośności Granicznej Płyt Kołowo-Symetrycznych - Sokól-Supel, J. (Engineering Transactions, 1978)
Przedmiotem pracy jest rozwiązanie zagadnienia nośności granicznej zginanej płyty kołowej lub pierścieniowej pod obciążeniem kołowo-symetrycznym o jednym kierunku. Materiał płyty uplastycznia się według warunku plastyczności w postaci krzywej drugiego stopnia ze względu na momenty Mr i Mq. Przedstawiono algorytm i metodę numerycznego całkowania równań statyki i ugięć dla takich płyt. Metodę zilustrowano przykładami płyt z materiału Hubera-Misesa i jego uogólnienia na przypadek ortotropoii.